Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 maart 2017
Gezond met een handvol noten
| 07/03/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Gezond met een handvol noten Een handvol noten vermindert het risico op kransslagaderziekte met bijna 30%, het risico op hart- en vaatziekte met 21%, het kankerrisico met 15%, het risico op diabetes met 40% en het risico op een luchtwegaandoening met liefst 75%. Dat is wat 29 studies die wereldwijd werden gedaan, ons vertellen. Het waren Britse en Noorse onderzoekers die de relatie tussen noten en ziekte grondig hadden becijferd. De studies die ze verzameld hadden, telden samen 800.000 deelnemers.

De onderzoekers vonden bovendien dat 4,4 miljoen voortijdige sterftes vermeden zouden kunnen worden moest iedereen minstens 20 gram noten per dag eten. Dat is ongeveer de dagelijkse dosis die je moet eten om van de gezondheidsvoordelen te kunnen genieten. Noten zijn erg voedzaam, ze verbeteren het suikermetabolisme en verlagen ontsteking. Ze zijn calorierijk omdat ze veel vetten bevatten, toch verlagen ze het risico op overgewicht.

Geef je hart de optimale bescherming!
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Lees ook:
Noten remmen ontstekingen
Gezond en slank met pistachenoten
Handvol amandelen voor een gezond hart

Bronnen:
Aune D et al. Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Medicine, doi: 10.1186/s12916-016-0730-3 5 December 2016

 

lijn