Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 september 2019
Gezonde vetten beschermen tegen prostaatkanker
| 13/09/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Gezonde vetten beschermen tegen prostaatkanker Plantaardige oliën bieden goede bescherming tegen prostaatkanker. Een onderzoek opgestart in 1986 met ongeveer 4500 mannen toonde dat mannen met prostaatklachten, die weinig dierlijke maar veel plantaardige vetten aten, minder kans hadden op overlijden aan prostaatkanker. Uit de studie bleek ook hoe belangrijk het is om (snelle) koolhydraten om te ruilen voor plantaardige vetten: dat verlaagt de sterfte met liefst 23%!

Vele mannen op leeftijd zullen te maken hebben met prostaatproblemen, soms ook met de aanwezigheid van tumorachtige weefsel in de prostaat. Vaak hoeven ze in dat geval nog geen zware behandeling te ondergaan, want er is geen sprake van echte kanker. De 'watch & wait' strategie stelt dat het beter is om af te wachten, omdat het meestal een onschuldig fenomeen is. Maar dat betekent niet dat je machteloos moet toezien. Gezonde voeding in het algemeen, rijk aan onder andere antioxidanten, selenium, gezonde vetten en vitamine E, bieden een optimale bescherming tegen prostaatkanker.

Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten
Hoe ontstaat kanker?

Meer lezen:
'Beweeg!', zegt de prostaat
Vetten zijn nooit ongezond geweest
Drie natuurlijke stoffen hongeren prostaattumor uit

Bronnen:
Richman EL, Kenfield SA et al. Fat intake after diagnosis and risk of lethal prostate cancer and all-cause mortality. JAMA Intern Med. 13 03 10:1-8

 

lijn