Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 september 2011
Gezonde voeding verlaagt sterfte
| 22/09/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Gezonde voeding verlaagt sterfte Weinig studies in het verleden konden tot nog toe rechtstreeks aantonen dat gezonde voeding het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Vaak onderzoeken wetenschappers slechts één ingrediënt tegelijk, en is het onderzoek te kleinschalig om betrouwbare conclusies te trekken.
Een Londense universiteit heeft het helemaal anders aangepakt. Zij gaven aan het eetpatroon van 7000 deelnemers van de studie een gezondheidsscore, de 'alternate healthy eating index'. Hoe hoger de score, hoe gezonder het voedingspatroon. Vervolgens werden de deelnemers 18 jaar lang opgevolgd.

Het voedingspatroon met een hoge score leidde tot 25 % minder kans om te sterven (door eender welke ziekte). Tevens gaf het voedingspatroon 42 % minder kans om aan een hartaandoening te sterven.
Voeding met een hoge gezondheidsscore bevat veel noten, soja, vezels en weinig rood vlees. Ook alcohol is een belangrijke (gunstige) factor, zolang het met mate wordt geconsumeerd.

Hoe gezonder eten?

Lees ook:
Een multi beschermt tegen een infarct
Natuurproducten voor een gezond hart!

Bronnen:
Tasnime N Akbaraly, Jane E Ferrie et al. Alternative Healthy Eating Index and mortality over 18 y of follow-up: results from the Whitehall II cohort. Am J Clin Nutr 2011;94:247-53

 

lijn