Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 februari 2018
Ginkgo Biloba bij de ziekte van Ménière
| 13/02/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Ginkgo Biloba bij de ziekte van Ménière De ziekte of het syndroom van Ménière manifesteert zich door onverwachte en terugkerende aanvallen waarbij de patiënt o.a. duizelig wordt en ook last heeft van een verminderd auditief vermogen. De ziekte van Ménière is een chronische aandoening van het binnenoor. Meestal is slechts een oor geraakt. Medici kennen niet de volledige lijst van risicofactoren die verbonden zijn aan dit ziektebeeld. Wel staat vast dat de volgende zaken een crisis kunnen uitlokken bij mensen die aan het syndroom van Ménière lijden. Hevige emotionele stress, oververmoeidheid, sterke schommelingen van de barometer (reizen per vliegtuig of een verblijf in de bergen), het eten van sterk gezouten voeding, cafeïne (koffie, cola, energiedranken) en tabak.

Wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie erkennen het gebruik van ginkgo biloba om duizeligheid te helpen behandelen. Er bestaat echter geen sluitende wetenschappelijke studie waarin staat dat patiënten die lijden aan het syndroom van Ménière genezen worden door het gebruik van Ginkgo. In de medische literatuur ontdekten we één onderzoek waarbij 70 personen, die aan duizeligheid leden en symptomen vertoonden van de ziekte van Ménière, wel werden geholpen door Ginkgo Biloba. De intensiteit en de frequentie van de aanvallen verminderde door toediening van ginkgo biloba met 47 procent tegenover 18 procent bij een controlegroep.

Hoe het risico op duizeligheid voorkomen?
Hoe de zin in een sigaret verminderen?

Meer lezen:
Zout verstoort bloedvaten onmiddellijk
Cafeïne zinloos bij langdurig slaaptekort
Ginkgo verbetert het geheugen van jongeren

Bronnen:
Ganança MM, Caovilla HH et al. Optimizing the pharmacological component of integrated balance therapy. Rev Bras Otorrinolaringol (Engl Ed). 07 01-02;73(1):12-8

 

lijn