Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 februari 2011
Ginkgo biloba vermindert premenstruele ongemakken
| 11/02/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Ginkgo biloba vermindert premenstruele ongemakken Al meer dan duizenden jaren maakt de traditionele Chinese geneeskunde gebruik van de ginkgo biloba, een boom die zelf duizenden jaren oud kan worden. Volgens meerdere studies is ginkgo biloba efficiënter tegen de ongemakken van het premenstrueel syndroom (PMS) dan een nepmiddel (placebo). Ginkgo zorgt voor minder gevoelige borsten, verlaagt de vochtretentie en vermindert geïrriteerdheid. Opmerkelijk is dat er ook een groot placebo-effect naar voren komt uit de studies.

Premenstrueel syndroom wordt beschreven als een groep van lichamelijke en psychische symptomen die optreden tijdens de luteale fase van de menstruele cyclus (de fase waarin de baarmoeder zich klaarmaakt voor een eventuele innesteling van de bevruchte eicel). Volgens statistieken lijdt 70-90% van de vruchtbare vrouwen aan minstens een van de symptomen, maar slechts in 3-10% van de gevallen leidt het tot arbeidsongeschiktheid.
Omdat PMS een chronische aandoening is, moet speciale aandacht besteed worden aan bijwerkingen en risico's van eventuele geneesmiddelen. Ginkgo heeft weinig bijwerkingen - het veroorzaakt soms misselijkheid - en is dus een goed alternatief.

Bronnen:
Ozgoli G, Alsadat Selselei E et al. A Randomized, Placebo-Controlled Trial of Ginkgo biloba L. in Treatment of Premenstrual Syndrome. J Altern Complement Med. 2009; 15(8):845-851

 

lijn