Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 december 2014
Gluten benevelen de geest
| 10/12/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Gluten benevelen de geest Dat gluten effect hebben op de hersenen, kan door veel coeliakiepatiënten bevestigd worden. Maag- en darmspecialist dr. Greg Yelland heeft waargenomen dat coeliakiepatiënten terug een heldere geest krijgen wanneer ze een glutenvrij dieet volgen. Ze konden dingen beter onthouden en zich beter concentreren. Die verbetering van mentale prestaties liep parallel met een betere staat van de darmwand.

Dr. Yelland voerde de studie uit bij coeliakiepatiënten, die werkelijk geen gluten verdragen. Vele coeliakiepatiënten omschrijven het effect van gluten op de hersenen als een 'hersenmist', wat onder meer een daling van concentratie en geheugen inhoudt. Coeliakiepatiënten krijgen te maken met ernstige darmontstekingen na blootstelling aan gluten, die de immuniteit van heel het lichaam in de war brengt. In hoeverre andere personen baat hebben met een glutenvrij dieet, weten we dus niet.
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Waarom gluten mijden?
Hoe bak je brood zonder gluten?>
Haver mag bij glutenallergie

Bronnen:
Lichtwark IT, Newnham ED, Robinson SR et al. Cognitive impairment in coeliac disease improves on a gluten-free diet and correlates with histological and serological indices of disease severity. Aliment Pharmacol Ther. 2014 Jul;40(2):160-70

 

lijn