Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 januari 2019
Gluten prenataal verhogen risico op diabetes type 1
| 22/01/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Gluten prenataal verhogen risico op diabetes type 1 Hoe meer gluten zwangere vrouwen eten, hoe groter de kans dat hun kinderen diabetes type 1 krijgen. Dit was al aangetoond bij dieren, maar nog niet bij mensen. Een Deense studie bevestigt dat nu. De onderzoekers volgden ruim 100.000 zwangere vrouwen en hun kinderen over minstens15 jaar. Tijdens de zwangerschap werd vastgesteld hoeveel gluten/granen de vrouwen consumeerden.
De resultaten: per 10 gram gluten/dag verhoogde het risico op het ontwikkelen van diabetes I bij hun kinderen met een derde. Bij de moeders die het meeste gluten aten was het risico verdubbeld. Er komt een vervolgonderzoek om andere voedingsgewoonten te evalueren.

Gluten zijn de graaneiwitten die de structuur in gerezen gistbrood vasthouden. Tarwe bevat het meeste gluten, en in de moderne bakkerijmethodes worden nog extra gluten toegevoegd om de producten extra luchtig te maken. Ze zijn echter zeer agressief voor het darmslijmvlies, en oorzaak van ‘lekkende darm’.
Vooral tarwebrood/producten, pasta, pizza, koekjes… bevatten veel gluten.

Hoe voorkom je diabetes?
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Waarom gluten mijden?
Moedermelk essentieel voor darmgezondheid van de baby
Hoe ouder de moeder, hoe groter de kans op diabetes voor het kind

Bronnen:
Antvorskov, JC et al. Association between maternal gluten intake and type 1 diabetes in offspring: national prospective cohort study in Denmark. BMJ sept 2018; 362:k3547.

 

lijn