Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 januari 2010
Gorgelen met groene thee tegen de griep.
| 05/01/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Gorgelen met groene thee tegen de griep. Groene thee bevat stoffen die verhinderen dat een griepvirus de cel binnendringt. Deze stoffen werken bovendien tegen meerdere griepstammen, wat maakt dat groene thee zeer goed geschikt is om griep te voorkomen. In een Japanse studie gebruikte onderzoekers deze eigenschap op een bijzondere manier.
In een rusthuis in Japan lieten onderzoekers de bewoners drie maal per dag een groenethee-extract gorgelen. Slechts één persoon van deze groep kreeg de griep (1,3%) tijdens die drie maanden, terwijl de controlegroep vijf griepslachtoffers (10%) telde.
Het ging om een extract rijk aan theecatechines waarvan EGCG (epigallocatechinegallaat) de bekendste is. Theecatechines zijn de stoffen die het griepvirus verhinderen de cel binnen te dringen. Het extract had overigens geen hogere concentratie aan catechines dan een gewone kop groene thee. De studie maakte gebruik van een extract waarvan de catechineconcentratie nauwkeurig gekend was.

Griep kan gevaarlijk zijn voor oudere mensen bij wie een infectie tot ernstige complicaties kan leiden. Het gorgelen van groene thee is daarom een eenvoudige preventiemaatregel. Telkenmale verse groene thee zetten vraagt te veel werk, terwijl het gorgelen uit een voorraadje koude thee slechts enkele seconden in beslag neemt.

Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Bronnen:
Yamada H, Takuma N et al. Gargling with Tea Catechin Extracts for the Prevention of
Influenza Infection in Elderly Nursing Home Residents: A Prospective Clinical Study. J Altern Complement Med. 2006; 12(7):669-672

 

lijn