Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 januari 2015
Grijs haar door stress en slechte voeding.
| 28/01/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Grijs haar door stress en slechte voeding. Grijs haar wordt gewoonlijk geassocieerd met ouderdom, maar dit is niet altijd het geval. Vroegtijdig grijs worden is meestal erfelijk en rasafhankelijk. Er zijn aanwijzingen dat grijze haren door stress zou worden beïnvloed. Een persoon die een lange periode van spanning en bezorgdheid doormaakt kan, over een periode van tijd, grijze haren opmerken die geleidelijk in aantal toenemen. Ondervoeding, zorgen, shock, diep verdriet, stress en andere gelijkaardige factoren kunnen de productie van melanine ook vertragen, wat kan resulteren in grijs haar. Ernstige ziekten kunnen de productie van melanine ook tegenhouden of beïnvloeden.

Sommige artsen adviseren hun patiënten om calcium pantotheen (vitamine B5) te gebruiken voor het tegengaan van vroegtijdige grijze haren. Volgens dokters hebben Paba en biotine hetzelfde effect. PABA is de afkorting van de moeilijke term para-aminobenzoëzuur. Het is een onderdeel van foliumzuur. Biotine wordt ook o.a. vitamine B8 genoemd. Biotine is van belang voor gezond haar en een gezonde huid. Nogal wat dermatologen geven mensen met beginnende grijze haren het advies om dagelijks een multivitaminepreparaat (vitaminen en mineralen) te gebruiken.

Grijze haren behandelen
Hoe fijn haar voorkomen ?

Lees ook:
Haaruitval door stress
Voedingsstoffen voor gezond haar
30 alarmsignalen die duiden op een vitaminegebrek

Bronnen:
Commo S, Gaillard O, Bernard BA. Human hair greying is linked to a specific depletion of hair follicle melanocytes affecting both the bulb and the outer root sheath. Br J Dermatol. 04 03;150(3):435-43

 

lijn