Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 februari 2011
Groene thee en de lever
| 25/02/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Groene thee en de lever Terwijl in het drinken van grote aantallen kopjes groene thee geen gevaar schuilt, mag men de aanbevolen dosis van groene theecapsules niet overschrijden.
Sinds tussen 1999 en 2008 zijn er 34 gevallen van hepatitis vastgesteld geweest ten gevolge van het nemen van groene theecapsules rijk aan het polyfenol EGCG. In zeven gevallen vonden artsen een oorzakelijke verband met groene thee; in andere gevallen namen mensen ook voorgeschreven geneesmiddelen.
Bij sommige mensen stapelen de polyfenolen zich op in de lever waardoor de lever overbelast geraakt. Mensen met een zwakke lever dienen dus op te letten.

Groene thee heeft nog andere negatieve kantjes die ook slechts voor een kleine groep relevant zijn. Je mag niet vergeten dat groene thee, net als koffie maar dan veel minder, cafeïne bevat. Ze bevat ook veel aluminium, maar dat metaal is pas toxisch vanaf grote hoeveelheden (aluminium is geen zwaar metaal). Ten slotte verlaagt groene thee de opname van ijzer uit de voeding.

De eenvoud van het leverreinigend diëet.

Bronnen:
Mazzanti G, Menniti-Ippolito F et al. Hepatotoxicity from green tea: a review of the literature and two unpublished cases. Eur J Clin Pharmacol (2009) 65:331-341

 

lijn