Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Versterkt u actief uw weerstand?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 mei 2008
Groene thee en prostaatkanker
| 07/05/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Groene thee en prostaatkanker Er is andermaal goed nieuws voor mannelijke liefhebbers van groene thee of voor mannen die zich willen beschermen tegen prostaatkanker. Wetenschappers die verbonden zijn aan de universiteit van Parma (Italië) hebben aangetoond dat de catechinen die in groene thee zitten precancereuze cellen in de prostaat verhinderen om uit te groeien tot volwaardige en gevaarlijke prostaatkankercellen. De onderzoekers vroegen aan 60 vrijwilligers die precancereuze prostaatweefsels hadden om deel te nemen aan deze studie.

De helft van de deelnemers kreeg iedere dag, en dit gedurende één jaar drie capsules met 200 milligram catechines uit groene thee. De andere helft nam een placebo (neppil) in. Na één jaar had één persoon ujit de groene thee groep prostaatkanker ontwikkeld tegenover negen in de placebogroep. Niemand van de 'groene thee' groep meldde enig neveneffect door het dagelijks gebruik van de voedingssupplementen.

Meer lezen: Hoe ontstaat kanker?
Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Bronnen:
Brausi M, Rizzi F, Bettuzzi S.
Chemoprevention of Human Prostate Cancer by Green Tea Catechins: Two Years Later. A Follow-up Update.
Eur Urol. 2008 Apr 4.

Bettuzzi et al. , Chemoprevention of Human Prostate Cancer by Oral Administration of Green Tea Catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study. Cancer Res.2006; 66: 1234-1240

 

lijn