Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Zijn luizen een hygieneprobleem?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 mei 2008
Groene thee helpt om longkanker te voorkomen!
| 31/05/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Groene thee helpt om longkanker te voorkomen! Volgens zes grote studies bestaat er een rechtstreeks verband tussen het ontstaan van longkanker en het zeer drukke autoverkeer. Longkanker is volgens de studieresultaten al lang niet meer de ziekte van de fervente nicotinegebruiker. Ook mensen die nooit hebben gerookt krijgen steeds meer longkanker. De schuldigen nu zijn de fijne toxische stofdeeltjes die onzichtbaar in de lucht zweven. Wetenschappers begonnen al in 1993 met een grootschalig onderzoek dat 16 jaar duurde. Men volgde 8 111 mensen in zes grote steden. Niemand van de deelnemers rookte.

De inwoners van de meest vervuilde stad hadden 26 procent meer kans om vroegtijdig te sterven en een 37 procent hoger risico om longkanker te krijgen door het inademen van vervuilde, giftige lucht, dit in vergelijking met de bewoners van de minst vervuilde groene stad. Gelukkig kan men zich voor een deel beschermen tegen het longkankerrisico. Het volstaat iedere dag enkele porties groene thee te drinken. De flavanoïden die in groene thee zitten blokkeren de vorming van nieuwe bloedvaten die een kandidaattumor nodig heeft om te kunnen groeien zeggen Amerikaanse wetenschappers in het vakblad 'Cancer'.

Meer lezen: Groene thee
Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken?

Bronnen:
Y. Cui, H. Morgenstern et al, Dietary flavonoid intake and lung cancer - a population-based case-control study, Cancer, 15 May 2008, Volume 112, Issue 10, Pages 2241-2248

 

lijn