Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 juli 2011
Groter risico op borstkanker door frituren
| 05/07/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Groter risico op borstkanker door frituren De manier waarop je eten klaarmaakt, heeft een duidelijke invloed op je gezondheid.
Frituren en grillen bv. verhogen het risico op borstkanker.
Bakken op hoge temperatuur doet het aantal chemische reacties in het voedsel toenemen, zodat er meer giftige stoffen ontstaan. Bij Filipijnse vrouwen hadden vrouwen die sinds hun twaalfde kookten met hoge temperaturen, een dubbel zo groot risico op borstkanker.
Wat er tijdens de groei naar volwassenheid gebeurt in het lichaam van de vrouw, is erg bepalend voor het risico op borstkanker op hogere leeftijd. In bevolkingsstudies over borstkanker is het daarom belangrijk te kijken wat er tijdens de adolescentie is gebeurd.

Frituren heeft een bijkomend nadeel dat schadelijke stoffen in de 'damp' voorkomen, en dus ingeademd worden. Schadelijke stoffen komen zo recht in de bloedbaan terecht. Koken met water is een gezondere kookmethode, al verdient het stoomkoken de voorkeur.

Hoe ontstaat kanker?

Bronnen:
Kotsopoulos J, Liede A. Method of cooking and risk of breast cancer in the Philippines. Cancer Causes and Control. 17:341-348 DOI 10.1007/s10552-005-0401-8

 

lijn