Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 maart 2017
Halsmassages verlagen de bloeddruk
| 08/03/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Halsmassages verlagen de bloeddruk Britse wetenschappers hebben een rechtstreeks verband ontdekt tussen de halsspieren, de bloeddruk en een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Concreet kwam men tot de vaststelling dat het zacht stimuleren van de zenuwen in de hals, door middel van massage, kan leiden tot een daling van de bloeddruk en een trager - lees gezonder - hartritme.
De onderzoekers ontdekten dat bepaalde zenuwweefsels in de hals een rechtstreekse invloed uitoefenen op een zone in de hersenen die verantwoordelijk is voor de bloeddruk en het hartslagritme. Indien de zenuwweefsels door stress geblokkeerd worden, leidt dat tot bloeddrukverhoging (hypertensie) en een hoger hartritme.

Het is de allereerste keer dat onderzoekers een verband ontdekken tussen spanningen in de hals, het schouderoppervlak en de hersenzone die mee voor een gezonde hartfunctie verantwoordelijk is. Regelmatige hals- en schoudermassages kunnen volgens de Britten er voor zorgen dat heel wat mensen terug een betere bloeddruk en een lagere hartfrequentie krijgen. Daardoor worden wellicht veel cardiovasculaire aandoeningen vermeden. Aarzel bij spanningen dus niet om een hals en schoudermassage te laten uitvoeren.

Hypertensie preventief benaderd
Stressbeheersing is een manier van denken

Meer lezen:
Tips tegen angst en stress
Osteopathie verlicht nekpijn
Hoge bloeddruk niet banaliseren!

Bronnen:
The Journal of Neuroscience

 

lijn