Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 mei 2014
Hart en vaatziekten, een zitziekte?
| 29/05/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Hart en vaatziekten, een zitziekte? Het wordt ons op het hart gedrukt: beweeg voldoende. Alsof dat nog niet genoeg is, komt daar nu een tweede gebod bij: vermijd stil zitten. Uit het resultaat van het ‘Women’s Health Initiative’ bleken alle vrouwen die veel tijd zittend doorbrachten, een verhoogd cardiovasculair risico te hebben. Dat gold ook voor de vrouwen die vaak sporten.

Bewegen en sporten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verlagen, dat blijft juist, maar het compenseert de nadelen van onze zittende leefstijl niet. Voor elke 10 uur die we per week zittend doorbrengen, gaat het risico met 20% omhoog!
Slecht nieuws dus voor velen die een bureaujob hebben. Maar er zijn oplossingen. Wandel terwijl je aan het lunchen bent. Gebruik een loopband terwijl je iets moet lezen of je een lang telefoongesprek moet voeren. Vergaderen kun je ook samen al stappend doen.

Hoe chronische veneuze insufficiëntie (CVI) behandelen?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Meer bewegen of minder stilzitten?
Fitness: zorg dat het leuk blijft
Snelle tips voor meer energie!

Bronnen:
Chomistek AK, Manson JE et al. Relationship of sedentary behavior and physical activity to incident cardiovascular disease: results from the Women's Health Initiative. J Am Coll Cardiol. 2014;61(23):2346-54

 

lijn