Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 december 2012
Hartritmestoornissen tijdens de eindejaarsfeesten
| 25/12/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Hartritmestoornissen tijdens de eindejaarsfeesten Kerstmis- en oudejaarsavond behoren tot de meest Bourgondische momenten van het hele jaar. De keerzijde van de medaille is dat het ook in die periode is dat veel mensen last krijgen van hartritmestoornissen, soms met een fatale afloop. Uit een Amerikaanse studie, die op 3 december 2008 verscheen in de Journal of the American Medical Association, blijkt dat gezonde mensen geen verhoogd risico hebben op hartritmeproblemen zolang ze geen medicijnen nemen met een alcohol contra indicatie, niet aan hypertensie lijden of niet geregistreerd staan als hartpatiënt. De voorwaarde blijft wel dat men niet meer dan twee alcoholische drankjes per dag drinkt.

Ook gezonde mannen en vrouwen die meer alcohol consumeren zien hun risico op hartritmeproblemen dan met een factor 1.6 toenemen. De Amerikaanse studie werd uitgevoerd door Dokter David Conen. Hij is verbonden aan de universiteit van Harvard in Boston. Hij en zijn team volgden gedurende een periode van 12 jaar meer dan 34.000 gezonde mensen en ontdekten een rechtstreeks verband tussen de alcoholconsumptie en het optreden van hartritmestoornissen.

Hartritmestoornissen: preventie
Geef je hart de optimale bescherming!

Bronnen:
David Conen, MD, MPH; Usha B. Tedrow, MD, MSc; Nancy R. Cook, ScD; M. V. Moorthy, PhD; Julie E. Buring, ScD; Christine M. Albert, MD, MPH. Alcohol Consumption and Risk of Incident Atrial Fibrillation. JAMA. 2008;300(21):2489-2496. Vol. 300 No. 21, 08-12-03

 

lijn