Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 maart 2010
Hartritmestoornissen voorkomen en behandelen
| 11/03/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Hartritmestoornissen voorkomen en behandelen Wanneer je aan hartritmestoornissen lijdt, dan moet je zeker eens checken of deze niet te wijten zijn aan een tekort aan omega-3-vetzuren, magnesium of kalium.
Omega-3-vetzuren, we hebben het hier dan specifiek over de omega-3's uit visolie, zijn zonder twijfel van levensbelang voor het hart. Zij staan in voor een goede elektrische signaalgeleiding en dus ook voor de natuurlijke gangmaker (pacemaker) van het hart.
Magnesiumtekorten komen ook erg vaak voor in de Westerse landen. Ze komen nog vaker voor in de groep van personen met een onstabiel hartritme. Enkele jaren geleden zagen artsen dat magnesiumtekorten door een 'niet-al-te-abnormaal dieet' het hartritme konden verstoren!

Magnesium verstoort bovendien de kaliumbalans in het lichaam. Te weinig kalium verhoogt ook de kans op hartritmestoornissen. Eet daarom veel groenten en fruit om kaliumtekort te voorkomen.

Hartritmestoornissen: preventie

Bronnen:
Almoznino-Sarafian D et al. Magnesium administration may improve heart rate variability in patients with heart failure. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases (2009) 19, 641e645
Nielsen FH, Milne DB et al. Dietary Magnesium Deficiency Induces Heart Rhythm Changes, Impairs Glucose Tolerance, and Decreases Serum Cholesterol in Post Menopausal Women. J Am Coll Nutr. 2007; 26(2): 121-132
Geelen A, Brouwer IA, Zock PL, Katan MB. Antiarrhythmic effects of n-3 fatty acids: evidence from human studies. Curr Opin Lipidol. 2004 Feb;15(1):25-30.
He FJ, MacGregor GA. Beneficial effects of potassium on human health. Physiologia Plantarum. 2008; 133:725 – 735

 

lijn