Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 juni 2017
Haver betere cholesterolverlager dan stanolen
| 14/06/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Haver betere cholesterolverlager dan stanolen Het effect van stanolen op de cholesterol is sterker dan dat van bètaglucaan uit haver. Maar stanolen hebben mogelijk lastige bijwerkingen die haver dan weer niet heeft. Dat leiden Ierse vorsers af uit experimenten met muizen. Plantenstanolen doen het gewicht van de muizen toenemen en verstoren de darmflora. De vezels uit haver, voornamelijk bètaglucanen, houden de bacteriële diversiteit in de darmen juist in stand, wat op termijn belangrijk is voor de gezondheid.

De onderzoekers hadden muizen gebruikt die vatbaar waren voor dichtslibbing van de aderen. Wanneer enkel naar dat aspect gekeken wordt, dan komen stanolen (sterolesters uit planten) als beste uit de hoek. Maar kijk je naar het hele plaatje, dan lijkt haver de beste papieren te hebben. De stanolen blijken zelfs een slechtere invloed te hebben op de darmflora dan statines.

Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Lees ook:
Waarom gluten mijden?
Haver verlaagt cholesterol
Bètaglucanen voorkomen verkoudheid en kanker in één klap!

Bronnen:
Ryan PM, London LE, Bjorndahl TC et al. Microbiome and metabolome modifying effects of several cardiovascular disease interventions in apo-E-/- mice. Microbiome. 2017 Mar 13;5(1):30. doi: 10.1186/s40168-017-0246-x.

 

lijn