Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 januari 2017
Haver verlaagt cholesterol
| 31/01/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Haver verlaagt cholesterol Gewone haver helpt de cholesterol laag te houden. Onderzoek, dat ondertussen al 50 jaar loopt, bevestigt dat haver de LDL-cholesterol, de non-HDL-cholesterol en het apoB-niveau verlaagt. Canadese onderzoekers - Canada is een van de grootste producenten van haver ter wereld - beweren dat non-HDL-cholesterol en apoB betere cardiovasculaire markers zijn dan LDL-cholesterol alleen. Non-HDL-cholesterol is de totale cholesterol waarvan de ('gunstige') HDL-cholesterolfractie is afgetrokken. ApoB is een proteïne die cholesterol in het bloed transporteert en speelt een sleutelrol in de 'kleverigheid' van cholesterol in de bloedvaten.

Dus door dagelijks 150 gram haver in je maaltijden te verwerken (muesli, brood ...) kun je de cholesterol laag houden. Nog beter werken de haverzemelen, daar moet je slechts de helft van eten voor hetzelfde effect. De haverzemelen bevatten al het bètaglucaan, een onverteerbaar koolhydraat (vezel) die verantwoordelijk is voor de gezonde effecten. Volgens recent onderzoek verhinderen bètaglucanen de productie van gal. Minder gal betekent dat minder vetten afgebroken worden en dat minder cholesterol opgenomen kan worden.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Meer lezen:
Kies de juiste ontbijtgranen
Haver mag bij glutenallergie
Cholesterol verlagen zonder statines

Bronnen:
Ho HV, Sievenpiper JL, Zurbau A et al. The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. Br J Nutr. 2016 Oct 11:1-14

 

lijn