Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 augustus 2010
Hebben statines nog zin?
| 27/08/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Hebben statines nog zin? Volgens een Britse studie hebben statines belangrijke bijwerkingen. De risico's van statinegebruik moeten ernstig afgewogen worden tegen de baten ervan, zo stellen de onderzoekers.

De studie analyseerde de medische gegevens van meer dan twee miljoen personen. Na vijf jaar zagen de onderzoekers dat statines – voor elke 10.000 personen die dagelijks statines nemen - verantwoordelijk zijn voor:
- 23 nieuwe gevallen van nierfalen,
- 225 nieuwe gevallen van cataract,
- 68 nieuwe gevallen van leverstoornis en
- 70 gevallen van spierziekte.
Per 10.000 personen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten voorkomen statines 266 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten, al haalden de onderzoekers dit cijfer uit een andere studie. Dus 9734 mensen namen dagelijks een cholesterolverlager voor niets, althans in die periode van 5 jaar.

Statines zijn cholesterolverlagers die de farmaceutische industrie een omzet van 25 miljard dollar bezorgen. Artsen schrijven ze voor aan patiënten die aan meerdere risicofactoren voor hart- en vaatziekten (hoge cholesterol, hoge bloeddruk, bloedstolling...) lijden.
Andere onderzoekers weerleggen de sterk ingeburgerde stelling dat cholesterol schadelijk is voor het bloedvaten of stellen dat statines weinig nut hebben tegen hart- en vaatziekten.

Bloedstolling: te dik of te dun
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Bronnen:
Hippisley-Cox J, Coupland C. Unintended effects of statins in men and women in England and Wales: population based cohort study using the QResearch database. BMJ. 2010 May 20;340:c2197. doi: 10.1136/bmj.c2197

 

lijn