Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 oktober 2015
Hebben we GGO's nodig?
| 06/10/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Hebben we GGO's nodig? Milieuactivisten maken zich meestal zorgen over de veiligheid van genetische gemodificeerde organismen (GGO) voor gezondheid en milieu. De Environmental Working Group bekritiseert de meeste toepassingen van GGO's vanuit een heel ander perspectief. De meerwaarde van GGO's is niets vergeleken met de enorme voedselproblematiek waarmee de wereld van vandaag confronteerd wordt. GGO's hebben de belofte van een hogere landbouwproductiviteit niet kunnen inlossen. Integendeel zijn de landbouwmethoden die momenteel aan GGO's verbonden zijn, contraproductief. Gewoon door gezond verstand te gebruiken kan de productie verdubbeld worden en tegelijk de milieu-impact verlaagd worden!

Ten eerste hebben de huidige GGO's weinig met voedsel te maken. De opbrengst van GGO-maïs gaat in de eerste plaats naar biobrandstoffen, suiker en vlees. Biobrandstoffen verbouwen op vruchtbare landbouwgronden is onverstandig. Suiker is niet voedzaam en rundsvlees is erg milieuonvriendelijk. GGO's hebben veel bemesting nodig, die het grondwater vervuilt en broeikasgassen in de atmosfeer brengt.

Ten tweede zijn GGO's duur: de ontwikkeling van één GGO kost 100 miljoen dollar, 100 keer duurder dan de ontwikkeling van een variëteit via traditionele kruising. In Afrika zijn er projecten gaande die honderden variëteiten ontwikkelen en die ze testen op droogteresistentie.

Ten slotte is het verhaal rond GGO's geen duurzaam verhaal. Resistentie is een toenemend probleem en het gebruik van pesticiden zal daarom weer oplopen.

De eenvoud van het leverreinigend diëet
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Lees ook:
Zijn GGO's veilig voor de volksgezondheid?
Veiligheid van pesticiden nooit aangetoond
Minder gif in je lichaam met biologische voeding

Bronnen:
Cassidy E. Feeding the world without GMO's. Environmental Working Group. March 2015

 

lijn