Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 februari 2010
Help je lever met NAC
| 18/02/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Help je lever met NAC N-acetylcysteïne (NAC) is een aminozuur dat in de lever de 'detox-enzymen' helpt. Mocht je ooit een overdosis van de pijnstiller paracetamol innemen, dan zal het ziekenhuis vast en zeker NAC voorschrijven.
Vele plantenpreparaten zijn gekend omwille van hun leverondersteunende werking, zoals mariadistel en bupleurum. Zij stimuleren de leverenzymen om alle afvalstoffen te verwerken.
Sommige van deze leverenzymen kunnen NAC goed gebruiken. NAC is nodig voor de synthese van glutathion en taurine, twee stoffen nodig in de ontgifting.

Glutathion is een antioxidant die het lichaam zelf aanmaakt en die afvalstoffen bindt en naar de urine brengt. Taurine is nodig voor de vorming van gal die de vetoplosbare afvalstoffen afvoert.
NAC kan je ook in de apotheek krijgen om je slijmvliezen op te lossen, bvb. bij een verkoudheid of een zware (droge) hoest.

De eenvoud van het leverreinigend diëet.

Bronnen:
Zwingmann C, Bilodeau M. Metabolic Insights Into the Hepatoprotective Role of N-Acetylcysteine in Mouse Liver. HEPATOLOGY 2006;43:454-463

 

lijn