Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 maart 2011
Helpt carnitine tegen chronisch vermoeidheidssyndroom?
| 02/03/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Helpt carnitine tegen chronisch vermoeidheidssyndroom? Een mogelijke oorzaak van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) ligt bij de energieproductie in de cel. Carnitine speelt een belangrijke rol in de energieproductie en wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Tevens is het een voedingsstof.
Stephanie Reuter en Allan Evans, twee Australische onderzoekers, ontdekten dat CVS-patiënten een veel lagere concentratie aan (acetyl)carnitine hebben dan gezonde mensen. Mogelijk zijn deze verlaagde concentraties te wijten aan een slecht werkend enzym.

De onderzoekers hopen daarom dat L-carnitine samen met omega-3-vetzuren de symptomen van CVS kunnen verlichten. Een aantal studies toonde de vermoeidheidsverminderende werking van L-carnitine al aan bij fibromyalgie, coeliakie en bij oudere mensen.

Hoe vermoeidheid voorkomen?
Wat kun je doen bij fibromyalgie?

Bronnen:
Reuter SE, Evans AM. Long-chain acylcarnitine deficiency in chronic fatigue syndrome patients. Potential involvement of altered carnitine palmitoyltransferase-I activity. J Intern Med. 2010 Dec 22. doi: 10.1111/j.1365-2796.2010.02341.x. [Epub ahead of print

 

lijn