Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 september 2018
Het slaapmiddel dat dementie veroorzaakt
| 11/09/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Het slaapmiddel dat dementie veroorzaakt Benzodiazepinen verhogen de kans op dementie met 50%, dat bleek uit een studie bij mensen die gemiddeld 78 jaar waren. Benzodiazepinen is een klasse van geneesmiddelen die voorgeschreven worden bij slapeloosheid en angststoornissen. Ze hebben nog andere ernstige bijwerkingen: minder zin in seks, meer eetlust (gewichtstoename), concentratieproblemen, geheugenverlies, osteoporose en slaperigheid overdag.

België is koploper als het aankomt op het slikken van benzodiazepinen. In rusthuizen neemt de helft van de bewoners een benzodiazepine. Ook in andere landen ligt het gebruik zeer hoog (bij 65-plussers): 30% in Frankrijk, 20% in Canada en 15% in Australië. De consumptie is vaak chronisch, hoewel de officiële richtlijnen melden dat benzodiazepinen slechts kortstondig genomen mogen worden. In Nederland slikt ongeveer 10% van de bevolking 167 miljoen dagdoseringen per jaar, naar schatting 40% van de gebruikers is verslaafd!

Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?
Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Meer lezen:
Betere slaapkwaliteit met melatonine
Slaaptekort veroorzaakt overgewicht
Slaapgebrek als gevolg van sociale jetlag

Bronnen:
de Gage SB, Bégaud B et al. Benzodiazepine use and risk of dementia: prospective population based study. BMJ 2012; 345 (Published 27 09 12)
https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2016/gebruik-benzodiazepines-daalt-gestaag-maar-traag

 

lijn