Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 januari 2011
Het typische anti-alzheimer vitamine E
| 12/01/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Het typische anti-alzheimer vitamine E De 'Rotterdam study' in Nederland volgt al jaren de voedingsgewoonten van meer dan vijfduizend mensen.
Uit een laatste analyse vonden de onderzoekers dat de groep van mensen met veel vitamine E in hun dieet, een verminderd risico (-25%) op de ziekte van Alzheimer had. Voor andere antioxidanten (vitamine C, bètacaroteen, flavonoïden) vonden ze geen verband.

Een onderzoek uit Zweden keek naar verschillende vormen van vitamine E afzonderlijk. De tocotriënolen schenen beter tegen alzheimer te beschermen dan de tocoferolen. Bètatocotriënol werkte het best van alle vitamine E-vormen.
Echter, in voedingssupplementen met vitamine E vind je meestal een enkele vorm terug, alfatocoferol. Het is daarom van belang dat je de andere natuurlijke vitamine E's ook voldoende inneemt, bv. via een gezonde voeding. De beste bronnen van vitamine E zijn noten, zaden en plantaardige oliën.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?

Bronnen:
Devore EE, Grodstein F et al. Dietary antioxidants and long-term risk of dementia. Arch Neurol. 2010 Jul;67(7):819-25
Mangialasche F, Kivipelto M et al. High plasma levels of vitamin E forms and reduced Alzheimer's disease risk in advanced age. J Alzheimers Dis. 2010;20(4):1029-37.

 

lijn