Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 april 2017
Het verband tussen melatonine en diabetes
| 20/04/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Het verband tussen melatonine en diabetes Jonge, gezonde volwassenen, die gedurende drie opeenvolgende nachten geen herstellende nachtrust krijgen zien hun glucosetolerantie met een kwart dalen. Dit is het resultaat van een studie die gepubliceerd werd in de 'Proceedings of the National Academy of Sciences'. "Het is ook zeer waarschijnlijk dat een verstoord slaappatroon tevens een cruciale rol speelt bij het ontstaan van ouderdomsdiabetes. Drie studies die in Nature genetics werden gepubliceerd tonen heel duidelijk aan dat deze eerder bekende visie correct is.

Een gen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van een melatoninereceptor kan bij veel mensen niet goed functioneren. Daardoor maken die personen nog minder melatonine aan waardoor er ernstige slaapproblemen en diabetes kunnen ontstaan. Dit niet goed functionerend gen zorgt voor een 20 procent verhoogd risico op het ontstaan van suikerziekte omdat de bloedglucose sterk toeneemt.
Uit een andere studie blijkt dat een juiste combinatie melatonine en zink diabetici kunnen helpen om beter te slapen en een meer gezonde bloedsuikerspiegel te krijgen. Melatonine werk niet verslavend.

Hoe voorkom je diabetes?
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Meer lezen:
Pancreatitis en melatonine
's Avond eten? Geen goed idee!
Slaaptekort: hoe vaak word jij wakker 's nachts?

Bronnen:
A variant near MTNR1B is associated with increased fasting plasma glucose levels and type 2 diabetes risk Nabila Bouatia-Naji et al, Nature Genetics Published online: 08, 07 12

Hussain SA, Khadim HM, Khalaf BH, Ismail SH, Hussein KI, Sahib AS.
Effects of melatonin and zinc on glycemic control in type 2 diabetic patients poorly controlled with metformin. Saudi Med J. 06 10;27(10):1483-8.

 

lijn