Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Mijn interesse in ABCgezondheid is:
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 maart 2007
Heupvervangende operatie beter voorspelbaar
| 09/03/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Heupvervangende operatie beter voorspelbaar Het is nu mogelijk om met een nauwkeurigheid van 90% correct te voorspellen of een patiënt die zich met heuppijn meldt bij een huisarts, binnen drie jaar een heupprothese nodig heeft. Dit blijkt uit het proefschrift van mevr. A. M. Lievense "Determinants on the cause and course of hip pain in the elderly in primary care" waarop zij 9 november 2005 promoveerde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
In 2000 leden er ruim 250.000 mensen in Nederland van 55 jaar en ouder aan heupartrose. Jaarlijks komen er 20.000 nieuwe gevallen bij. Bij vrouwen komt deze vorm van artrose 2,5 keer meer voor dan bij mannen.
Uit haar onderzoek blijkt dat overgewicht, zwaar lichamelijk werk en fysieke sportactiviteiten oorzaken zijn voor het ontwikkelen van een heupartrose.
Uit een prospectieve follow-up studie met 224 patiënten bleek dat na drie jaar 12% en na 6 jaar 22% een heupvervangende operatie moest ondergaan.

Lees ook : Acute heuppijn

Bronnen:
A. M. Lievense, Determinants on the cause and course of hip pain in the elderly in primary care, Erasmus Universiteit Rotterdam, Novempber 9th, 2005

 

lijn