Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 november 2016
Hoe brood zonder gluten bakken?
| 08/11/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoe brood zonder gluten bakken? Glutenintolerantie komt bij 1% van de bevolking voor. Vele mensen weten zelfs niet dat ze gevoelig zijn voor gluten. Glutenvrij eten blijft echter een ware uitdaging.
In het vakblad van de Amerikaanse diëtistenvereniging stelden Braziliaanse onderzoekers een recept voor. Ze bakten een brood met een mengsel bestaande uit 3% psyllium, 18% rijst-room, 33% maïszetmeel en 45% aardappelzetmeel. Daarna werd aan dit mengsel bakkersgist toegevoegd met wat suiker (10% van het mengselgewicht), melk (56,5% van het mengselgewicht), eieren (2% van het mengselgewicht), sojaolie (24% van het mengselgewicht), zout en aardappelpuree (47% van het mengselgewicht). Het gerezen deeg werd op 180 °C gedurende 20 min gebakken.

Het brood werd onderworpen aan verschillende testen maar niemand verwierp het brood op basis van de smaak. Een iemand verwierp het brood wegens de kleur, geur en textuur. Zo'n zelfgebakken brood kost bovendien minder dan glutenvrije producten in de winkel. Het bevat bovendien 40% minder vet dan commerciële glutenvrije broden.
Psyllium is bovendien prebiotisch en ondersteunt de darmwerking.

Adviezen tegen prikkelbare darm
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Waarom gluten mijden?
Gluten benevelen de geest
Wit brood veroorzaakt ongezond vet

Bronnen:
Zandonadi RP, Botelho RBA et al. Psyllium as a Substitute for Gluten in Bread. J Am Diet Assoc. 09;109:1781-1784

 

lijn