ABC GEZONDHEID - Artikels
23 november 2016
Hoe coeliakie vermijden bij je kind
| 23/11/2016 |
| 23/11/2016 |
De hoeveelheid gluten die een kind tijdens de eerste jaren binnenkrijgt, is het meest bepalend voor de ontwikkeling van coeliakie. Zweedse artsen hebben dit vastgesteld op basis van eet- en leefgewoonten van kinderen die een genetisch hoog risico hebben op coeliakie. Een kind dat op tweejarige leeftijd meer dan vijf gram gluten per dag binnenkrijgt, verdubbelt zijn risico op coeliakie.
Coeliakie betekent dat je intolerant bent voor gluten. In tegenstelling tot andere vormen van glutengevoeligheid is coeliakie als ziektebeeld duidelijk gedefinieerd. De ziekte is enerzijds genetisch bepaald, anderzijds hebben leefstijlfactoren ook een invloed, vooral tijdens de eerste levensjaren. Het tijdstip van gluten-introductie speelt niet zo'n grote rol. Ook borstvoeding niet, al is borstvoeding goed voor de gezondheid van het kind voor andere redenen. Onderzoekers willen nu bepalen of probiotica zouden helpen om de ontwikkeling van coeliakie te voorkomen.
Eetlust bevorderen bij kinderen
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit
Lees ook:
Waarom gluten mijden?
Gluten benevelen de geest
Haver mag bij glutenallergie
Coeliakie betekent dat je intolerant bent voor gluten. In tegenstelling tot andere vormen van glutengevoeligheid is coeliakie als ziektebeeld duidelijk gedefinieerd. De ziekte is enerzijds genetisch bepaald, anderzijds hebben leefstijlfactoren ook een invloed, vooral tijdens de eerste levensjaren. Het tijdstip van gluten-introductie speelt niet zo'n grote rol. Ook borstvoeding niet, al is borstvoeding goed voor de gezondheid van het kind voor andere redenen. Onderzoekers willen nu bepalen of probiotica zouden helpen om de ontwikkeling van coeliakie te voorkomen.
Eetlust bevorderen bij kinderen
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit
Lees ook:
Waarom gluten mijden?
Gluten benevelen de geest
Haver mag bij glutenallergie
Bronnen:
Schubert C. New research delimits the possible causes of celiac disease. Lund University 3 oktober 2016
Schubert C. New research delimits the possible causes of celiac disease. Lund University 3 oktober 2016