Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 april 2010
Hoe gezond is sauna?
| 07/04/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoe gezond is sauna? In een sauna stijgt de huidtemperatuur naar 40°C. Overvloedig zweten zorgt ervoor dat het lichaam nog voldoende warmte kan verliezen via verdamping van water. Hierdoor zal het hart harder pompen om voldoende bloed naar de huid te voeren. Voor de meeste hartpatiënten vormt dit zelden een risico, al raadt men sauna voorzichtigheidshalve wel af in geval van ernstige aortastenose, onstabiele angina pectoris of een recent infarct.
Voor mensen met een te hoge bloeddruk is sauna geen enkele probleem; ze lijkt de bloeddruk zelfs te doen dalen in sommige studies.
Astmalijders en bronchitispatiënten ervaren een verbeterde ademhaling na een saunabad. Sauna voorkomt dat je infecties opdoet aan de luchtwegen, maar iemand die met infectie rondloopt, kan de sauna beter even mijden.

Volgens een klein aantal studies kan sauna de gewrichtspijn verminderen en soepelheid van de gewrichten bij reumatische patiënten verbeteren. Nochtans verergert de pijn vlak na een saunabad bij vele patiënten. Dit kan je voorkomen door een koude douche vlak na de sauna.
Zwangere vrouwen mogen de sauna blijven bezoeken, tenzij de gynaecoloog dit wegens een of andere complicatie zou afraden.

Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?

Bronnen:
Hannuksela ML, Ellahham S. Benefits and risks of sauna bathing. Am J Med. 2001; 110:118-¬126

 

lijn