Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van reuma?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 januari 2008
Hoe het risico op cataract verminderen?
| 26/01/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoe het risico op cataract verminderen? Uit een pas verschenen studie blijkt dat vrouwen die veel groenten en fruit eten, maar ook luteïne en zeaxanthine consumeren, een duidelijk lager risico hebben om op latere leeftijd het slachtoffer te worden van cataract. Amerikaanse wetenschappers toonden aan dat luteïne en zeaxanthine twee anitoxidanten zijn die zowel in kleurrijke groenten en fruit aanwezig zijn, als in geconcentreerde vorm in voedingssupplementen. Cataract is een ziekte die vooral slachtoffers maakt bij de bevolkingsgroep die ouder is dan zestig jaar. Het zicht wordt wazig omdat er zich een 'mistige laag' op de ooglens vormt. Dokter William Christen, die verbonden is een de wereldberoemde Harvard School of Medicine', volgde gedurende een periode van tien jaar de eetgewoonten van 35000 vrouwen. Uit die gigantische groep kregen er 2031 dames cataract. Uit het onderzoek blijkt nu dat de cataractpatiënten allemaal mensen waren die amper fruit of groenten aten en zeker geen gebruikt maakten van voedingssupplementen. Veel fruit en groenten eten en luteïne en zeaxanthine gebruiken zorgt voor een verlaagd cataract risico van minimaal 18 procent.

Meer lezen:

Cataract preventie met N-acetyl-L-carnosine

Luteïne en zeaxanthine voorkomen oogproblemen

Vermoeide ogen

Bronnen:
William G. Christen; Simin Liu; Robert J. Glynn; J. Michael Gaziano; Julie E. Buring
Dietary Carotenoids, Vitamins C and E, and Risk of Cataract in Women: A Prospective Study
Arch Ophthalmol, Jan 2008; 126: 102 - 109

 

lijn