Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 april 2015
Hoe ouder de moeder, hoe groter de kans op diabetes voor het kind
| 24/04/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoe ouder de moeder, hoe groter de kans op diabetes voor het kind Gedurende de laatste drie decennia wachten vrouwen langer om zwanger te worden. Uit een Britse studie bleek al dat vrouwen, die op hun 25ste levensjaar een kind krijgen, vijf procent kans hebben dat de baby aan diabetes van het type 1 zal lijden. De diabeteskans stijgt naarmate de biologische klok van de moeder verder tikt. Een zwangere vrouw van 45 jaar heeft meer dan dubbel zoveel kans om een kind te krijgen dat geconfronteerd wordt met diabetes 1. Toch is er ook goed nieuws. Omega-3 supplementen kunnen er voor zorgen dat kinderen geen suikerziekte van het type 1 krijgen.

Dat blijkt uit een studie die uitgevoerd werd door wetenschappers van de universiteit van Colorado. Zij volgden 1770 jonge kinderen vanaf de leeftijd van 1 jaar die een verhoogd diabetesgevaar liepen door de leeftijd van de moeder. Omega-3 vetzuren, die dagelijks worden ingenomen, halveren de kans om op jonge leeftijd suikerpatiënt te worden. De visvetzuren beschikken over ontstekingswerende eigenschappen waardoor de onvolwassen pancreascellen van de kinderen veel beter beschermd worden.

Hoe voorkom je diabetes?
Hoe hou je diabetes onder controle

Lees ook:
Kaneel tegen diabetes?
Oorzaak van diabetes en depressie in de hersenen
Moedermelk essentieel voor darmgezondheid van de baby

Bronnen:
Norris JM, Yin X, et al.
Omega-3 polyunsaturated fatty acid intake and islet autoimmunity in children at increased risk for type 1 diabetes.
JAMA. 07 09 26;298(12):1420-8.

Bingley PJ, Douek IF, Rogers CA, Gale Eam
Influence of maternal age at delivery and birth order on risk of type 1 diabetes in childhood : Prospective population-based family study. - Br Med J, 08 00;321:420-4.

 

lijn