Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 oktober 2013
Hoe sterk word je van spinazie?
| 03/10/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoe sterk word je van spinazie? Spinazie bevat gemiddeld meer ijzer dan de meeste groenten, hoewel het ijzergehalte niet bijzonder hoog is. Lang werd gedacht dat het oxaalzuur in spinazie de ijzeropname verhinderde, maar volgens latere studies ligt het hoge gehalte aan calcium aan de basis van de lagere opname van ijzer. In elk geval moeten we spinazie niet eten omwille van ijzer, maar wel omwille van andere nutriënten.

Spinazie is een (groene) bladgroente, en bladgroenten zijn typisch rijk aan chlorofyl, liponzuur, foliumzuur en vitamine C.
Foliumzuur is afgeleid van folium, dat is latijn voor blad. Verder zien we dat een portie van 80 gram goed is voor vijf keer de aanbevolen hoeveelheid voor vitamine K! Luteïne en bètacaroteen zijn twee belangrijke antioxidanten voor de ogen, de longen en de huid: die vind je ook terug in spinazie.

Het (soms) hoge nitraatgehalte van spinazie werd vroeger als een probleem gezien, maar nu weten we dat nitraat in planten geen groot gezondheidsrisico inhoudt. Nitraat zou zelfs prestatiebevorderend werken omdat het de bloedvaten openzet. Dankzij de vele antioxidanten in spinazie wordt de omzetting van nitraat naar schadelijke nitraatverbindingen bovendien geblokkeerd.

Hoe gezonder eten?
IJzeraanvoer optimaliseren

Meer lezen
Waarom meer ijzer tijdens zwangerschap?
Luteïne en zeaxanthine voorkomen oogproblemen

Bronnen:
Bondonno CP, Yang X et al. Flavonoid-rich apples and nitrate-rich spinach augment nitric oxide status and improve endothelial function in healthy men and women: a randomized controlled trial. Free Radic Biol Med. 2012 Jan 1;52(1):95-102

 

lijn