Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 juni 2012
Hoe zinvol is vaccinatie?
| 08/06/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoe zinvol is vaccinatie? Het MMR-vaccin voorkomt mazelen voor 95 % en voorkomt bof voor 69 - 81 %. Voor rode hond (rubella) zijn geen cijfers beschikbaar. Dat zegt een recente studie. Ondanks het wereldwijde gebruik van dit vaccin is dit het eerste systematische overzicht dat ooit gedaan werd. De auteurs hadden bovendien een groot aantal bemerkingen op de onderzoeksmethoden die in het verleden toegepast werden.
De meeste studies gedaan met vaccinatie zijn van slechte kwaliteit: het type vaccin, dosering, populatie en respons worden onvoldoende beschreven. Op die manier is het maken van een vergelijking tussen vaccins moeilijk, en blijft het risico op ongewenste bijwerkingen moeilijk in te schatten. Ernstige bijwerkingen van vaccins bestaan zeker: niet-bacteriële hersenvliesontsteking en Een tekort aan bloedplaatjes.

Naast het feit dat ze geen 100 % bescherming bieden, zouden vaccins in bepaalde situaties contraproductief werken. Ze maken het immuunsysteem lui, en omdat het virus steeds minder aanwezig is in de populatie, gaat het immuunsysteem het virus helemaal vergeten. Volgens de auteurs is deze gedachtengang nog te weinig onderzocht.

Weerstand verhogen bij kinderen
De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C

Meer lezen:
Kwik in vaccins: beter te mijden
Pelargonium sidoides heeft een brede antivirale werking

Bronnen:
Demicheli V, Rivetti A, Debalini MG, Di Pietrantonj C. Vaccines for measles, mumps and rubella in children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012; 2. Art. No.: CD004407. DOI: 10.1002/14651858.CD004407.pub3

 

lijn