Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Versterkt u actief uw weerstand?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 mei 2008
Hoeveel omega-3 hebben we dagelijks nodig?
| 02/05/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoeveel omega-3 hebben we dagelijks nodig? Het gebruik van omega-3 supplementen is zeer goed voor de gezondheid van iedere man of vrouw. Toch is het belangrijk om te weten dat de beste remedies in gif kunnen veranderen indien de dagelijks gebruikte dosis veel te hoog is. Wat DHA (Docosahexaeenzuur) en EPA (Eicosapentaeenzuur) uit visolie betreft komt het er eerst en vooral op aan er voor te zorgen dat het product een farmaceutische zuiverheidskwaliteit heeft. De toxiciteit van omega-3 vetzuren is geen probleem. Uit studies blijkt dat mensen iedere dag meer dan 200 gram omega-3 zouden moeten innemen om echte problemen te krijgen. De gemiddelde en gezonde dagelijkse portie bedraagt immers 1000 milligram.

Toch is het belangrijk om te weten dat mensen die bloedverdunners of veel aspirines gebruiken extra gevoelig kunnen zijn aan omega-3 preparaten. Omega-3 heeft heel wat positieve eigenschappen. Een daarvan is het feit dat de visolie het menselijk organisme beschermt tegen de vorming van bloedklonters. Personen die teveel omega-3 per etmaal innemen zorgen voor een extra bloedverdunning. Dat kan een bloedneus of andere bloedingen versnellen en verergeren. Het advies is dan ook dagelijks niet meer dan 1000 tot hooguit 2000 milligram omega-3 in te nemen. Raadpleeg een arts indien u twijfelt.


Meer lezen:
Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Bronnen:
Saifullah A, Watkins BA, Saha C, Li Y, Moe SM, Friedman AN.
Oral fish oil supplementation raises blood omega-3 levels and lowers C-reactive protein in haemodialysis patients--a pilot study.
Nephrol Dial Transplant. 2007 Dec;22(12):3561-7.

 

lijn