Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 april 2018
Hoge cardiovasculaire sterfte door vitamine K2-tekort
| 11/04/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoge cardiovasculaire sterfte door vitamine K2-tekort Er is een sterk verband tussen cardiovasculaire mortaliteit en vitamine K2-deficiëntie, en Nederlandse onderzoekers waarschuwen dat deze zeer veel voorkomt (1 op 3!). Bij ouderen zou dit oplopen tot 50%, evenals bij bloeddrukverhoging (hypertensie), ouderdomsdiabetes, chronische nierziekten en hart- en vaatziekten. Vasculaire calcificatie of slagaderverkalking is zeer algemeen bij deze ziektebeelden, en is geassocieerd aan een chronisch tekort aan vitamine K2.

Vitamine K2 verschilt van de K1-vorm, die een rol speelt bij de bloedstolling. K2 is een andere vorm, met zeer diverse functies. Een van de belangrijkste: opslaan van calcium waar het hoort, in het bot. Vitamine D zorgt enkel voor een goede opname in de darm, maar bij gebrek aan K2, slaat calcium neer in de verkeerde weefsels: in gewrichten en plaques in de bloedvatwanden. De rol van K2 werd pas recent erkend, en hierdoor zijn tekorten en de cardiovasculaire gevolgen zeer wijd verspreid.

Geef je hart de optimale bescherming!
Beroerte: preventie

Meer lezen:
Vitamine K2 vermindert aderverkalking
Vitamine K2 maakt bloedvaten terug soepel
Vitamine K2 beschermt tegen botontkalking

Bronnen:
Drummen NEA, Bakker SJL et al. Prevalence and Effects of Functional Vitamin K Insufficiency: The PREVEND Study. Nutrients 2017; 9(12):1334.
Vossen LM et al. Menaquinone-7 Supplementation to Reduce Vascular Calcification in Patients with Coronary Artery Disease: Rationale and Study Protocol (VitaK-CAC Trial) Nutrients 2015, 7(11), 8905-15.

 

lijn