Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Voelt u zich wel eens moe en zonder energie?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 november 2019
Honing: supergezond
| 15/11/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Honing: supergezond Honing heeft een lange traditie in de menselijke geschiedenis. Niet alleen als voedingsstof en natuurlijk zoetmiddel, maar ook als medicijn. De therapeutische waarde voor winterkwaaltjes kennen we, maar recent onderzoek bevestigt een veel breder spectrum.
Er is wel enorm veel variabiliteit qua inhoud en kwaliteit naargelang oorsprong en bloemensoort, maar vooral op gebied van verwerking. Enkel rauwe, koudgeslingerde honing behoudt zijn nutritionele en medicinale kwaliteiten. Verwarmen reduceert honing tot ordinaire suikerstroop. Bovendien is de meeste honing in de handel niet alleen bewerkt, maar ook bijgewerkt met suiker en andere rommel!

Behalve suikers (vooral fructose, 300 kcal/100 gram) bevat honing ook zeer veel flavonoïden, vitamines, mineralen en andere fytochemische verbindingen (180!). Deze zijn verantwoordelijk voor de medicinale eigenschappen van verse honing: sterk antioxidant, anti-inflammatoir, antimicrobieel... Bovendien beïnvloeden ze diverse lichaamsprocessen ten goede: immuniteit, cardiovasculair en zelfs antitumor.
Ondanks het hoge suikergehalte, blijkt verse honing een lage glycemische index te hebben en de suikerstofwisseling gunstig te beïnvloeden, zelfs bij diabetes.

Afweerverhogende voedingsstoffen
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Bereid je voor op de winter
Honing beter dan medicinale hoestsiropen
Honing eenvoudige remedie tegen verkoudheid

Bronnen:
Ahmed S et al. Honey as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Its Molecular Mechanisms of Action. Oxid Med Cell Longev. 2018; 18;2018:8367846.
Cianciosi D et al. Phenolic Compounds in Honey and Their Associated Health Benefits: A Review. Molecules. 2018 Sep 11;23(9).
Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017; 9(2):121-127.
Alvarez-Suarez JM et al. Honey as a source of dietary antioxidants: structures, bioavailability and evidence of protective effects against human chronic diseases. Curr Med Chem. 2013; 20(5):621-38.

 

lijn