Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 februari 2018
Hormonale contraceptie en borstkanker
| 20/02/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Hormonale contraceptie en borstkanker Het is geen nieuws meer dat alle vormen van hormonale contraceptie het risico op borstkanker verhogen. Desondanks wordt de pil, en ook andere vormen nog zeer courant gebruikt. En de risico’s verdwijnen niet na het stoppen van het gebruik. Overigens is dit niet de enige risicoverhoging: ook de kans op trombo-embolismen (gedeeltelijke of totale afsluiting van een bloedvat) verhoogt significant.

Een grootschalige Deense studie (1,8 miljoen vrouwen, over bijna 11 jaar) onderzocht het risico op invasieve borstkanker, gerelateerd aan de tijd van gebruik van contraceptiva. In vergelijking met vrouwen die nooit hormonale contraceptie gebruikten. De gemiddelde stijging bedroeg 20% (1,20), met risicoverhoging gaande van 9% na één jaar gebruik, tot 38% na 10 jaar pilgebruik. Bij sommige hormooncombinaties liep het risico zelfs op tot 1,6 (60 % hoger dan zonder hormoongebruik). Na het stoppen van de pil was het risico na 5 jaar nog steeds verhoogd.
Ook het gebruik van een ‘hormonaal’ spiraaltje gaf een verhoogd risico van 21%.
Dus: bezint eer ge begint…

Hoe ontstaat kanker?
Hoe borstkanker voorkomen?

Meer lezen:
Pil veroorzaakt zinkverlies
Pilgebruiksters minder antioxidantena>
Kantoorwerk en diepe veneuze thrombose

Bronnen:
Mørch LS et al. Contemporary Hormonal Contraception and the Risk of Breast Cancer. N Engl J Med. 2017 Dec 7;377(23):2228-2239.

 

lijn