Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 augustus 2018
Hormoonpillen verhogen risico op beroerte
| 01/08/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Hormoonpillen verhogen risico op beroerte Beroerte is een belangrijke doodsoorzaak en dé belangrijkste oorzaak van invaliditeit. En blijkbaar komt beroerte vaker voor bij vrouwen (cijfers VS). De meerderheid van oorzaken (hypertensie, hartritmestoornissen, diabetes, hoge cholesterol,..) komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Maar één factor enkel bij vrouwen: de blootstelling aan oestrogeen, en dan vooral exogeen: de pil en hormoonsubstitutie. Ook eigen oestrogeen speelt een rol: zwangerschappen hebben een beschermend effect.

Het is al lang bekend dat de pil en de menopauzepil het risico op trombose en embolie verhogen, maar een overzichtsstudie bracht dit nu in kaart. Dit wordt ook bevestigd door het befaamde Cochrane onderzoeksinstituut:
- Het risico op arteriële trombose, ischemische beroerte (trombose) én hartinfarct (afsluiting van een slagader door een klonter) verhoogt met gemiddeld meer dan de helft bij vrouwen die hormoonpillen namen. (> 60%)
- Het risico verhoogt met de dosis, en de duur van gebruik.
NB. Dit geldt niet voor beroerte tengevolge van hersenbloeding.

Beroerte: preventie
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
DES: een 'biologische tijdbom'
Pilgebruiksters minder antioxidantena>
Aromatherapie tijdens menopauze

Bronnen:
Demel SL et al. Stroke Risk Factors Unique to Women. Stroke. 2018 Mar;49(3):518-523.
Roach RE et al. Combined oral contraceptives: the risk of myocardial infarction and ischemic stroke. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Aug 27;(8):CD011054

 

lijn