Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 december 2019
Houd je humeur op peil in de winter
| 27/12/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Houd je humeur op peil in de winter De winter is een donkere periode: koud en kil, weinig licht en buitenlucht, daar bovenop vaak nog de stress van de feestdagen. Hartverwarmende familiedagen, maar voor veel huismoeders erg overbelastend. Voor sommigen zijn het echter eenzame, ziekmakende dagen.

Neem dus je voorzorgen: beperk of verdeel de werkbelasting voor de feesten. En zorg voor een goede gezondheid en weerstand: voldoende vitamine D, een multi,… Wat psychische ondersteuning met B-vitamines, saffraan of sint-janskruid kunnen wat extra reserve geven. Zorg voor voldoende licht en frisse lucht met een dagelijkse wandeling.

Nodig eens een eenzame buur of familielid uit. En als je zelf eenzaam bent: doe er iets aan. Zoek een sociaal gebeuren op, een lessenreeks of hobbyclub. Of zorg voor een hond: in de dierenasielen zitten véél eenzame honden. Kan je er thuis geen nemen, ga dan regelmatig eens wandelen met een asielhond. Contact en goed humeur gegarandeerd voor beiden!

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Afweerverhogende voedingsstoffen

Meer lezen:
Eindejaarsdepressie
Verzwakt afweersysteem
B-vitaminen tegen stress

Bronnen:
Wirz-Justice A et al. Prevalence of seasonal depression in a prospective cohort study. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci. 2019 Oct;269(7):833-839.
Domènech-Abella J et al. Loneliness and depression in the elderly: the role of social network.
Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2017 Apr;52(4):381-390.
Parker GB, Brotchie H, Graham RK. Vitamin D and depression. J Affect Disord. 2017 Jan 15;208:56-61.

 

lijn