Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 december 2009
Huishoudelijke activiteiten bieden weinig bescherming tegen zwaarlijvigheid
| 10/12/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Huishoudelijke activiteiten bieden weinig bescherming tegen zwaarlijvigheid Britse wetenschappers hebben de resultaten van een studie bekendgemaakt waaruit blijkt dat huishoudelijke taken zoals, stofzuigen, het gras afrijden of ramen lappen niet dezelfde gezondheidseffecten hebben dan een half uurtje per dag wandelen of fietsen. De Britse onderzoekers volgden gedurende een periode van drie jaar 14 836 Britse vrouwen die ouder waren dan 16 jaar.
Uit de testresultaten blijkt dat een half uurtje wandelen per dag (minimum 5 maal per week) een veel betere bescherming biedt tegen zwaarlijvigheid en cardiovasculaire aandoeningen dan het uitvoeren van huishoudelijke taken.

Bij huishoudelijke activiteiten werken mensen zich wel in het zweet, maar ze gebruiken niet dezelfde spiergroepen die nodig zijn om ritmisch en met een zekere regelmaat te wandelen. De onderzoekers raden iedereen aan geen rekening te houden met taken in het huishouden als het er om gaat extra bescherming te verwerven tegen hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid te voorkomen of te bestrijden. Regelmatig wandelen of fietsen is een vel betere optie.

Lees ook: Overgewicht voorkomen

Bronnen:
Stamatakis E, Hillsdon M, Primatesta P. - Domestic physical activity in relationship to multiple CVD risk factors. Am J Prev Med. 32(4):320-327.

 

lijn