Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 februari 2015
Is het zinvol om vitaminepillen te nemen?
| 25/02/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Is het zinvol om vitaminepillen te nemen? Vitaminen, mineralen en een aantal fytopreparaten (plantaardige extracten) vormen mee het basisvoedsel van het menselijk lichaam. Het is dan ook logisch dat mensen onder bepaalde voorwaarden hun heel leven lang bepaalde supplementen kunnen gebruiken om gezond te blijven. Er bestaat nogal wat discussie rond het feit of vitaminen wel of niet nodig zijn. In de medische wereld blijft men bij de gedachte dat een gevarieerde voeding de beste garantie is om gezond te blijven. In theorie is dit juist. De praktijk bewijst het tegendeel.

Een bedenkelijke voedingskwaliteit, flexibiliteit en stress zijn drie redenen waarom mensen tegenwoordig veel meer vitaminen en andere voedingssupplementen nodig hebben dan 25 jaar geleden. Daarom zijn voldoende hoeveelheden vitamine C en B noodzakelijk. Mensen die roken en drinken - in de hoop daarmee de stress te beheersen - hebben nog meer vitaminen nodig.
Een gebrek aan vitaminen en mineralen komt veel meer voor dan de meeste mensen denken. Eigenlijk heeft iedere veertigplusser dagelijks zijn voedingssupplementen hard nodig. Nog een laatste advies. Neem de vitaminen altijd samen met de maaltijden, dit bevordert en optimaliseert hun werking.

Kinderen en vitaminen
Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Lees ook :
Multivitaminen zijn waardevol
Rust, fruit en vitaminen om griep te 'verbannen'!
Tekort aan vezels en vitaminen veroorzaakt vaatvernauwing

Bronnen:
Ferguson LR, Philpott M. : Cancer prevention by dietary bioactive components that target the immune response.
Curr Cancer Drug Targets. 07 08;7(5):459-64

Baker H. : Nutrition in the elderly: Hypovitaminosis and its implications.
Geriatrics. 07 08;62(8):22-6

Sebastian RS, Cleveland LE, Goldman JD, Moshfegh AJ.
Older adults who use vitamin/mineral supplements differ from nonusers in nutrient intake adequacy and dietary attitudes. - J Am Diet Assoc. 07 08;107(8):1322-32.

 

lijn