Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 maart 2018
Jodiumtekort: minder kans op zwangerschap
| 27/03/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Jodiumtekort: minder kans op zwangerschap Een Amerikaanse studie onderzocht in de ‘LIFE’-studie welke factoren de kans op zwangerschap beïnvloeden. Bovenaan de lijst bleek jodium te staan: vrouwen met matige tot ernstige jodiumdeficiëntie hadden de helft minder kans om zwanger te worden.
Jodium is een belangrijk mineraal voor de ontwikkeling van de foetus, en de behoefte stijgt dan ook sterk tijdens een zwangerschap.
Jodium is essentieel voor de aanmaak van schildklierhormoon, dat zowat alle lichaamsprocessen regelt. Het is ook essentieel voor de correcte (hersen)ontwikkeling van foetus en baby.

Jodiumtekort komt zeer veel voor, de jodiumopname is in België zeer laag: gemiddeld slechts de helft van wat nodig is voor volwassenen. De behoefte van zwangeren en bij borstvoeding liggen nog een stuk hoger.
Jodiumsuppletie, of minstens consequent jodiumrijke voeding (zeevoedsel) eten, is dus een verstandige optie. Zeker voor wie zwanger wil worden of is. Maar ook erna, bij de borstvoeding, en tijdens de eerste levensjaren.

Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap

Meer lezen:
De voordelen van borstvoeding
Nog steeds jodiumtekorten in Europa
Voldoende jodium essentieel eerste levensjaren

Bronnen:
Mills JL et al. Delayed conception in women with low-urinary iodine concentrations: a population-based prospective cohort study. Hum Reprod Published online ahead of print, doi:10.109.3/humrep/dex379
Jodium - Belgen eten te weinig jodium. http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=73
Stinca C et al. Moderate-to-Severe Iodine Deficiency in the “First 1000 Days” Causes More Thyroid Hypofunction in Infants Than in Pregnant or Lactating Women. J Nutr 2017; 147(4):589-595.

 

lijn