Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 januari 2010
Juist ademhalen helpt bij astma
| 11/01/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Juist ademhalen helpt bij astma De Russische arts Buteyko heeft in de jaren '60 een ademhalingstechniek ontwikkeld speciaal voor astmapatiënten. Hij ging ervan uit dat astma een vorm van hyperventilatie was, waarbij de patiënt de slechte gewoonte heeft om te diep adem te halen.
De techniek is nuttig bevonden bij astmapatiënten, al moet de achterliggende theorie nog bewezen worden. Immers andere ademhalingstechnieken sorteren ook effect bij astmapatiënten, zoals fysiotherapie, relaxatietherapie en yoga. De Buteykotechniek lijkt wel beter in staat om de astmamedicatie af te bouwen. Ze is minder intensief om dagdagelijks uit te oefenen, eens je het onder de knie hebt. Ze nodigt ook uit tot meer zelfvertrouwen in de eigen ademhaling.

Astma is goed onder controle te houden met de bestaande medicatie. Het merendeel van de astmapatiënten voelt zich niet meer beperkt in zijn doen en laten door de aandoening. Nochtans blijft daarmee nog een aanzienlijk aantal astmapatiënten (30%) in de kou achter. Voor hen kan deze techniek een welgekomen steun zijn.

Hoe hyperventilatie voorkomen?
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Bronnen:
Cowie RL, Conley DP, Underwood MF et al. A randomised controlled trial of the Buteyko technique as an adjunct to conventional management of asthma. Respiratory Medicine (2008) 102, 726-732

 

lijn