Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 april 2015
Junkfood is het meest verslavend
| 02/04/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Junkfood is het meest verslavend Het eetgedrag van sommige mensen heeft onmiskenbare kenmerken van een verslaving. Onderzoekers van de universiteit van Michigan hebben nu bevestigd wat allang vermoed werd: fastfood en snoep zijn het meest verslavend. We hebben het dan over alle industriële voeding waaraan vetten en geraffineerde suiker zijn toegevoegd. Pizza, frietjes en chocolade zijn de klassieke voorbeelden.

Dat junkvoeding verslavend kan zijn, konden we al concluderen uit de vele dierexperimenten die ondertussen wereldwijd zijn gedaan. Ook studies bij mensen tonen dat buitensporig eetgedrag voldoet aan de medische criteria voor (drug)verslaving. Welke impact zal junkvoeding wel niet op kinderen en de jeugd hebben? Zij zijn immers het meest vatbaar voor verslaving. Junkvoeding moet dus dezelfde politieke behandeling krijgen als tabak en alcohol, al mogen we veel tegenwind verwachten vanuit de kant van de voedingsindustrie.

Zijn chroomsupplementen nuttig?
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Lees ook:
Minder snakken naar een snack
Is aspartaam echt veilig?
Suikervervangers verstoren eetgedrag en veroorzaken gewichtstoename

Bronnen:
Schulte EM, Avena NM, Gearhardt AN. Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PLoS One. 2015 Feb 18;10(2):e0117959

 

lijn