Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 oktober 2017
Kan omega-3 tijdens zwangerschap astma voorkomen?
| 31/10/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Kan omega-3 tijdens zwangerschap astma voorkomen? Astma is een veel voorkomende aandoening, en de laatste decennia is het aantal patiënten verdubbeld. Eén op vijf jonge kinderen ontwikkelt een chronisch piepende ademhaling en astma. Kunnen we kinderen nog vóór de geboorte behoeden tegen astma?
Volgens een Deens onderzoek hangt veel af van de omega-3-inname van de toekomstige moeders. Voor de COPSAC2010 studie (‘Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood’) werden 736 vrouwen gerekruteerd. De helft van de deelneemsters gebruikte tijdens het laatste zwangerschapstrimester een hoge dosis omega-3 vetzuren uit visolie (2,4 g omega-3 vetzuren/dag), de andere helft kreeg olijfolie als nepmiddel.

De resultaten waren opmerkelijk. Op de leeftijd van 5 jaar hadden de kinderen in de omega 3-groep beduidend minder last van astma en piepende ademhaling, tegenover de kinderen uit de controlegroep. Hun risico op astma was met een derde gedaald. Het beschermend effect was het grootst bij vrouwen die vooraf weinig omega-3vetzuren in hun bloed hadden.

Hoe geraak je van astma af?
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap

Meer lezen:
Omega-3 kan je ook halen uit krill
Waarom komt astma steeds vaker voor?
Omega-3 tegen inflammatie en chronische ziekten

Bronnen:
Bisgaard H et al. Fish Oil-Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring. N Engl J Med 2016 Dec; 375(26):2530-9.

 

lijn