Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 juli 2016
Kersen zijn supergezond
| 18/07/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Kersen zijn supergezond Kersen zijn rijk aan stoffen die tegen kanker en hartziekten beschermen. De meest spectaculaire effecten van kersen zien we bij gewrichtspijnen, zo schrijven Amerikaanse wetenschappers in 'Critical reviews in food science and nutrition'.
De stoffen die kersen rood tot purper kleuren, heten 'anthocyaninen', die je ook in bessen terugvindt. Hoe donkerder de kersen zijn, hoe meer anthocyaninen erin zitten. Deze anthocyaninen zijn sterke ontstekingsremmers, op papier sterker dan ibuprofen, een populaire en vrij verkrijgbare pijnstiller.

Studies bij gezonde mensen tonen dat ontstekingen in het bloed dalen na vier weken 280 gram kersen per dag te eten. Kersen verlagen ook het urinezuurgehalte van het bloed: daarom zijn ze mogelijk gezond voor lijders van jicht en andere vormen van artritis.
Kersen zijn een goede bron van vezels en kalium. Kalium, de tegenhanger van natrium uit keukenzout, is nodig voor een ideale bloeddruk. Kaliumtekorten veroorzaken bovendien hartritmestoornissen.

Hoe gewrichtsklachten vermijden?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Betere slaap met zure kersen
Kersen verlagen ontstekingen
Gekleurde vruchten en kurkuma bevatten 'pijnstillers'

Bronnen:
McCune, LM et al. Cherries and Health: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 11; 51: 1, 1-12

 

lijn