Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 mei 2017
Ketogeen dieet uitstekend bij epilepsie
| 17/05/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Ketogeen dieet uitstekend bij epilepsie Honderd jaar geleden werd de werkzaamheid van vasten tegen epilepsie voor het eerst vastgesteld. Tien jaar later ontwikkelde een osteopaat het 'ketogeen dieet', een dieet met dezelfde effecten als vasten. Sindsdien zijn talloze studies uitgevoerd die aantonen dat het ketogeen dieet bij 30 - 60 % van de patiënten effect heeft.
Het ketogeen dieet bestaat vooral uit vetten; koolhydraten worden zo veel mogelijk gemeden. Het grootste probleem is dit dieet vol te houden. Een aantal varianten op het ketogeen dieet werden daarom ontwikkeld om het wat 'eetbaarder' te maken.

Een dieet bestaande uit 30 % MCT-olie en 30 % verzadigde vetten geeft goede resultaten. MCT- of middellange vetzuren - bv. kokosvetten - zijn gezonder, worden gemakkelijker omgezet naar energie, en zijn gemakkelijker te verteren. Een andere variant legt geen beperking op koolhydraten, maar wel op de glycemische index: enkel voedingsmiddelen met een GI lager dan 50 worden toegelaten. Dit laatste dieet moet echter nog grondig getest worden.
In elk geval vraagt het ketogeen dieet professionele begeleiding van een diëtist. Belangrijk is dat zo'n dieet geen tekorten aan bepaalde vitaminen met zich meebrengt. Het ketogeen dieet verdient wel meer belangstelling dan nu het geval is. Ongeveer een derde van alle gevallen van epilepsie laat zich niet behandelen met medicatie.

Tips tegen epilepsie

Meer lezen:
Welke medicatie maakt je depressief?a>
Omega-3 goed voor kinderen met epilepsie
De geestverruimende eigenschappen van bacopa

Bronnen:
Neal EG, Cross JH. Efficacy of dietary treatments for epilepsy. J Hum Nutr Diet. 11; 23:113-119

 

lijn