Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 augustus 2016
Kies kriekensap tegen hoge bloeddruk
| 05/08/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Kies kriekensap tegen hoge bloeddruk Kriekensap kan de bloeddruk verlagen met 7 mmHg. Dat vonden Britse artsen bij mannen met beginnende hypertensie die eenmalig kriekensap dronken. De dosis bestond uit 60 ml concentraat van kriekensap, wat volgens de leverancier zou overeenkomen met het sap van 180 krieken. De bloeddrukverlaging van 7 mmHg is al voldoende om het risico op beroerte met 38% en het risico op hartziekte met 23% te verlagen.

Deze bloeddrukverlaging is dan ook vergelijkbaar met wat farmaceutische bloeddrukverlagers realiseren. Mannen met de hoogste bloeddruk leken bovendien het meest baat bij kriekensap te hebben. Krieken bevatten veel fenolzuren: de dip in bloeddruk viel precies samen met de piek van fenolzuren die in het bloed gemeten werd. Krieken zijn ook rijk aan flavonoïden zoals quercetine en anthocyaninen, stoffen die heilzaam zijn voor hart en bloedvaten.

Hypertensie preventief benaderd
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Lees ook:
Kersen verlagen ontstekingen
Groentesap tegen hoge bloeddruk
Betere slaap met zure kersen

Bronnen:
Keane KM, George TW, Constantinou CL et al. Effects of Montmorency tart cherry (Prunus Cerasus L.) consumption on vascular function in men with early hypertension. Am J Clin Nutr. 2016 May 4. pii: ajcn123869

 

lijn