Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 september 2015
Klaart thermische therapie depressie op?
| 18/09/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Klaart thermische therapie depressie op? Iemand die met een milde depressie kampt, hoeft niet onmiddellijk medicatie te nemen. Japanse artsen vonden in een studie dat thermische therapie klachten van milde depressie kan oplossen. Thermische therapie heeft een uitgesproken relaxerend effect en kan verlies van eetlust tegengaan. Dat laatste kwam ook tot uiting in de toename van ghreline, een hormoon dat de eetlust stimuleert.

De artsen pasten daarbij infrarood straling toe die niet de lucht opwarmt, maar het huidoppervlak. Receptoren op de huid zullen de stralingswarmte snel voelen en warmteprikkels zenden naar de haarvaatjes in de huid en de zweetklieren. Er komt dus geen 'verstikkende hitte' aan te pas, zoals in een gewone sauna, die soms zwaar kan liggen op de ademhaling en het hart. Artsen spreken soms ook van een 'droge sauna'.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Stressbeheersing is een manier van denken

Lees ook
Hoe gezond is sauna?
Een voortreffelijk duo tegen depressie!>
Zoetstoffen in koffie en depressie

Bronnen:
Masuda A, Nakazato M, Kihara T, Minagoe S, Tei C. Repeated thermal therapy diminishes appetite loss and subjective complaints in mildly depressed patients. Psychosom Med. 67(4):643-7

 

lijn